WhatsApp Destek Hattı

Android Telefonlar Nasıl Rootlanır?




Android işletim sistemine sahip olan telefonlarınıza root atarak telefonunuza yeni özellikler kazandırabilirsiniz. Peki, root nedir ve android telefonlar nasıl rootlanır? ve bize neler sağlar öğrenmek istiyorsanız yazımızı dikkatli bir şekilde okumanızda yarar var. Root Nedir? Basit bir örnek vermek gerekirse kullanmakta olduğunuz kişisel bilgisayarlarınızda Windows işletim sistemi kullanıyorsanız iki çeşit hesaba sahip olabilirsiniz. Bunlardan bir tanesi Administrator hesabı olarak geçmektedir. Administrator hesabı olarak adlandırılan bu hesap, bilgisayar üzerinde her türlü yetkiye sahiptir. Administrator hesabı kısacası bilgisayarın patronu olarak adlandırılabilir.
Windows işletim sistemlerinde kullanılan Andmisitrator hesabnın Linux işletim sistemlerinde karşılığı Root olarak yani Root Hesabı olarak geçmektedir. Cihaz üzerinde root hesabı olmayan hiç kimse izin verilen ayarlar dışında hiçbir telefon ayarını değiştiremez. Burada Linux örneğinden yola çıkmamızın sebebi Android işletim sisteminin temellerinde Linux işletim sisteminin temelleri bulunmasıdır.


Root Ne İşe Yarar?

Eğer Android işletim sistemine sahip olan bir cihazın root yetkisini elinizde bulundurursanız cihaz üzerindeki her şeyi kontrol edebilirsiniz.
Eğer root yetkisine sahipseniz;

  • Tablet ya da telefonunuzda özelleştirilmiş bir ROM kullanabilirsiniz.
  • Telefon ya da tabletinizde bulunan ekran, ses, titreşim, işlemci hızı, flaş ışığı, kamera özellikleri ve yazılımları ile ilgili birçok özelliği değiştirebilirsiniz.
  • Cihazınızdaki root yetkisini elde ettiğinizde markette yer ala root'lu programları kullanma şansını yakalarsınız.
  • Eğer düşük hafızalı bir telefona sahipseniz telefonunuzun hafızasını yükseltebilirsiniz.
  • Root İşlemi Nasıl Yapılır?

    Root işlemi telefonların modellerine göre değişiklik göstermektedir. Dikkat etmeniz gereken nokta telefonunuza root atmadan önce mutlaka verilerinizin yedeğini almanız gerekliliğidir. Bu yazımızda Galaxy model telefonlar için root atmayı açıklayacağız çünkü birçok model telefona root atma işlemi ile benzerlikler taşımaktadır.
    Cihazınızdaki verileri yedekledikten sonra root dosyaları, Odin ve USB sürücü temin etmelisiniz.
    İlk işlem olarak, cihazınızın ayarlar bölümünden güvenlik kısmına giriyoruz. Oradan da bilinmeyen kaynaklara izin ver diyoruz.
    Cihazımızı kapatıyoruz ve Download Mod kısmını seçiyoruz. Download Mod'a geçmek için cihazımızın ses kızma tuşu ile beraber, home tuşu ve güç tuşuna basmamız yeterlidir. Açılacak olan ekranda ses açma tuşuna basıyoruz ve cihazımızı bilgisayarımıza bağlıyoruz.
    Odin programını açıyoruz, PDA bölümüne gelerek root dosyasını seçiyoruz ve start (başlat) tuşuna basıyoruz.
    Cihaz birkaç defa restart olduktan sonra işlem tamamlanmış olacaktır.