Akıllı telefonlarda kullanılan kablosuz özellikler çeşitlendikçe ve bu özellikler hız kazandıkça telefonların çevrelerine yaymış oldukları SAR değeri de yükseliyor. Akıllı telefonların sar değerleri nasıl bulunur? SAR değeri nedir ve zararlı mıdır? Zararlı ise zararları neledir? Bu yazımızda en ince ayrıntısına kadar inceleyeceğiz.
OSAR Değeri Nedir?
Cep telefonu seçerken en son dikkat edilen özelliklerin başında gelmesi gereken SAR değeri ne yazık ki dikkate alınmıyor. İngilizce olarak Specific Absorption Rate yani özgül soğurma oranı anlamına gelen SAR, akıllı telefonlar tarafından vücudumuza gönderilen radyasyon miktarını temsil etmektedir.
SAR aynı zamanda herhangi bir insan vücudunun emebildiği (absorbe edbildiği) radyasyon miktarını göstermektedir.
OSAR Değeri Nasıl Bulunur?
Akıllı telefonunuzda bulunan ayarlar menüsünde bulunan RF yani radyo frekansı sekmesi altında söz konusu SAR değerlerine ulaşabilirsiniz. Android işletim sistemlerinde söz konusu menü farklılıklar gösterse de, iOS işletim sisteminde söz konusu menüye birkaç adım ile ulaşmanız mümkündür. iOS işletim sisteminde ayarlar, genel, hakkında ve yasal sekmesinin altında bulunan RF'ye maruz kalma kısmından öğrenebilirsiniz.
Akıllı telefonlarınızı aldığınız zaman yanında verilen kullanım kılavuzlarında da telefonunuzun SAR değerlerine ulaşmanız mümkündür. Aynı zamanda akıllı telefon üreticilerinin resmi web sayfaları üzerinden de ilgili markaların SAR değerlerini öğrenme şansına sahipsiniz.
OYüksek SAR Değerinin Zararları
Yüsek SAR değerine sahip olan cihazların 24 saat içerisinde verdiği yan etkileri sıralamak gerekirse;
Uzun vadeli zararlara göz atmak gerekirse;